Actueel

Marieke van der Werf

Wat ons raakt is wat ons maakt: Deel 5 met Marieke van der Werf

Marieke van der Werf is partner bij Dröge & van Drimmelen en Dr2 New Economy. Dagelijks is ze met duurzaamheid bezig. Ze adviseert en ondersteunt bedrijven in de transitie naar de nieuwe economie. Daarnaast werkt ze aan beleidsveranderingen op het gebied van duurzaamheid. Op persoonlijk vlak is Marieke ook bezig met duurzaamheid. Ze noemt zichzelf niet activistisch, maar ze maakt zich sterk op grotere lijnen. Haar overtuiging is dat dat meer effect heeft door de schaal. Zo is lid van de Raad van Toezicht van Stichting Natuur & Milieu en Social Entreprise NL. We spraken haar over haar visie op het verduurzamen van onze maatschappij en hoe we dit op evenementen kunnen toepassen.

Beleid en de praktijk
Het beleidsaspect vindt ze erg belangrijk. De wisselwerking tussen bedrijven en de overheid staat daarin centraal. Wanneer bedrijven willen overstappen naar recycling of het gebruik van reststromen moet dit wettelijk geregeld zijn. Zo lang iets nog aangemerkt is als afval mag het bijvoorbeeld niet als grondstof gebruikt worden. Alleen met wijzigingen in ouderwetse wet- en regelgeving is een systeemverandering mogelijk. Daarom is het volgens Marieke essentieel dat bedrijven en overheid samen optrekken en vertrouwen in elkaar hebben voor een goed partnerschap.

Duurzaamheid is ook goed voor de portemonnee
Om meer bedrijven over te laten stappen naar de nieuwe economie is het belangrijk dat er een bewustwording komt dat het niet alleen beter is voor het milieu maar dat zorgt voor een betere concurrentiepositie. Uiteindelijk zal de ontwikkelingen van nieuwe verdienmodellen ertoe leiden dat verduurzaming beter is voor de portemonnee. Het probleem is dat we het nu nog niet goed genoeg voelen. Hier is een rol voor de overheid weggelegd door bijvoorbeeld de BTW op secundair materiaal te verlagen.

De SDG’s (Sustainable Development Goals) kunnen bedrijven ook helpen in de transitie. Deze doelen helpen bedrijven een houdbaar businessmodel te creëren. We kunnen daarin een voorbeeld nemen aan de natuur vertelt Marieke. Diversiteit zorgt voor houdbaarheid. Het natuurlijke systeem is sterk doordat het zichzelf in balans houdt, dit is door te vertalen naar iedere sector (bijvoorbeeld diversiteit in aanbod, service en mensen).

Duurzaamheid in de evenementenbranche
In de evenementenbranche ziet zij ook mogelijkheden. De Corona-tijd heeft laten zien dat online ook veel mogelijk is. Vooral voor internationale bijeenkomsten is dit interessant. Al dat reizen was leuk, maar dat gaan we echt niet meer doen in de toekomst, geeft ze aan. Verder moeten we als organisatoren het de bezoeker makkelijk maken om duurzaam te kiezen door extra service te bieden. Denk hierbij aan het aanbieden van een treinkaartje in plaats van alleen maar op te roepen om met de trein te komen.

Marieke geeft aan dat net als bij evenementen op grotere schaal de overheid het consumenten makkelijker moet maken om duurzaam te leven, dat heeft meer effect dan individuele acties. Samen gaan we het verschil maken!