Actueel

Madelon Dolle, Fier en Fair

Wat ons raakt is wat ons maakt – Deel 4 met Madelon Dolle

Vandaag, 16 oktober 2020, is het Wereldvoedseldag. Een internationale dag om bewustwording te creëren voor voedselzekerheid. Voedselzekerheid is namelijk niet alleen een kwestie van hoeveelheid, maar ook van kwaliteit. Gezond, voedzaam en duurzaam voedsel moet voor iedereen bereikbaar zijn. Daarom is #zerohunger ook één van de belangrijkste doelstellingen in de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.

In het kader van Wereldvoedseldag spraken wij Madelon Dollé. Al zes jaar runt zij haar eigen cateringbedrijf Fier en Fair. Na ervaring te hebben opgedaan bij diverse cateraars, ontstond er een behoefte om meer beleving te creëren dan de standaard, zakelijke ambiance. Geen protocollen, maar echte verbintenissen laten ontstaan, zoals je dit ziet bij een familiefeest of binnen een vriendenkring. Het idee van Fier en Fair is ontstaan in San Miniato, Italië tijdens het Witte Truffelfestival. Het moment dat je je volledig kan ontspannen en kan genieten van heerlijk eten. Wanneer alles echt en eerlijk is. Fier staat voor de trotsheid van de mensen die iets maken waar ze hun levenswerk in hebben gestoken, hun overtuiging. En Fair is de paraplu naar eerlijk, duurzaam, transparant.

In beginsel werkte Fier en Fair veel samen met foodspecialisten die veel in foodtrucs opereerden. Dit is uitgegroeid naar een focus die meer gericht is op de sociale interactie met mooie producten eromheen. Fier en Fair houdt zich modulair bezig en wil graag dat het gehele plaatje klopt van A tot Z. Fier en Fair werkt met een kleine keten en de inkopen zijn altijd seizoensgebonden en duurzaam. Om voedselverspilling tegen te gaan wordt niks weggegooid. Wanneer er bijvoorbeeld gegrilde kip op het menu staat, wordt  er voor een andere partij pulled chicken salade verzorgd. Al het afval wordt gescheiden en getransporteerd in één beweging. Niet alles divers inhuren, maar juist proberen dit te clusteren.

De meerwaarde van Fier en Fair is dat je elkaar ziet en elkaar laat zien. Neem de tijd om te weten hoe het gaat met iemand en hoe de ander in elkaar steekt. Deze tijd neem je ook met elkaar aan de eettafel en versterkt de onderlinge verbinding.

In deze bijzondere coronaperiode wordt er vastgehouden aan het feit dat er nog mogelijkheden zijn. Fier en Fair verzorgde een Drive-through. Dit was in het begin erg wennen, maar mensen werden oprecht blij van deze oplossing en dan is het een geslaagde missie. Mensen hebben elkaar weer even gezien, al is het van een afstand.

Boodschap voor de toekomst: Neem tijd voor elkaar.