Actueel

Erik Scherder

Wat ons raakt is wat ons maakt – Deel 2 met Erik Scherder

Challenge your brain, and keep moving

Erik Scherder is niet meer weg te denken uit de media. Maar om het brein even op te frissen voor het geval dat: Erik Scherder is neuropsycholoog. Hij heeft ooit een opleiding gevolgd tot fysiotherapeut, is verbonden aan de Vrije Universiteit als hoogleraar Klinische Neuropsychologie en tevens hoogleraar bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek focust zich met name op de positieve eigenschappen van beweging op het functioneren van het brein. Derhalve is hij dan ook actief betrokken bij o.a. de Nederlandse Sportraad.

Wij spraken uitgebreid met Erik, voorafgaand aan een opname die wij onlangs in opdracht deden van één van onze opdrachtgevers. In het kader van hun Brain Challenge: hoe belangrijk het is om medewerkers mee te geven dat bewegen gezond is en hen uit te dagen dit regelmatig te doen. Want een gezonde geest in een gezond lichaam functioneert beter, al met een half uur licht bewegen per dag. Hoe dit doorwerkt in ons brein heeft Erik ons die dag in zijn privécollege aan de hand van onderzoeksresultaten wel duidelijk gemaakt. Fascinerend om te zien!

Zijn advies aan ons is dan ook helder: trigger jezelf en je brein! Het is nooit te laat om het roer om te gooien: volg een nieuwe studie, begin een hobby, ga bewegen en zorg dat je hersenen actief blijven. Dit verkleint de kans op vroegtijdige ouderdom en minimaliseert de kans op overgewicht.

We spraken over de aandacht voor de coronaslachtoffers en het feit dat niemand het heeft over de slachtoffers die aan het begin van de 20e eeuw zijn gevallen door obesitas. Dat zijn er namelijk aanzienlijk meer dan de coronacijfers die nu bekend zijn. Het feit dat men steeds minder beweegt wordt wereldwijd een steeds groter maatschappelijk probleem. Zijn missie is dan ook helder: investeer in jezelf en je medewerkers. Beweeg meer, want de positieve invloed die het op jouw brein heeft is van meer dan onschatbare waarde, zeker in deze tijd. Wij weten wat ons te doen staat!